Unutmayın her bebeğin gelişimi farklıdır. Aşağıdaki bilgiler genel bir fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır.


Gebelikte 37. hafta

Boy: 48.6 cm
Kilo: 2800 gr.

Bu haftada bebeğinizin başı artık pelvis boşluğuna inmiştir ve pelvis kemikleri tarafından korunmaktadır.

Bu dönemde bebeklerin büyük çoğunluğunun 3.5 cm uzunluğa kadar ulaşabilen saçları mevcuttur. Bebeğinizin vücudundaki lanugo adını verdiğimiz tüyler ve verniks kazeoza adını verdiğimiz koruyucu beyaz kremsi dokunun büyük kısmı artık içinde bulunduğu sıvıya düşmüştür. Diğer salgılarla beraber bebeğiniz bunları yutacak ve bu dokular barsaklarında birikerek mekonyum adını verdiğimiz ilk dışkıyı oluşturacaktır.


Gebelikte 38. hafta

Artık bebeğinizin ağırlığı 3-3.2 kg arasında, boyu ise 50 cm civarında olup, doğuma hazırdır. Bütün organları gelişimini tamamlamıştır. Normal bir solunum paterni edinmesi bazen doğumdan sonra 1-2 saati bulabilir. Doğum sonrası bebeğin iyilik hali Apgar skoru dediğimiz bir değerlendirme ile çocuk doktorunuz tarafından değerlendirilecektir.


Gebelikte 39. hafta

Bu dönemde saçları kalınlaşmış, tırnakları parmak uçlarını geçmiştir. Üstüste binerek doğum kanalından geçişi kolaylaştırmak amacıyla kafa kemikleri henüz birleşmemiştir. İşte bu nedenle doğum sonrasında bebeğinizin kafası koni şeklinde uzamış olarak görünebilir.

Bu hafta dolmuş ve bebeğiniz henüz gelmemişse merak etmeyin, bebekler bazen biraz geç gelebilirler.


Gebelikte 40. hafta

Bebeğinizin ağırlığı artık 3400 gr. (3000-4000 gr arasında olabilir), boyu ise 51 cm civarına ulaşmıştır.

Doğumdan sonra parmak emmeye ve memeyi yakalamaya hazırdır.

Bebeğinizin başında önde ve arkada olmak üzere 2 adet yumuşak dairesel alan mevcuttur. Bunlar, kafa kemiklerinin birbiri üzerine kaymasına olanak sağlar ve doğumu kolaylaştırır. Doğumdan sonraki 8-15.haftlar arasında ön fontanel, 3-4. ay civarında ise arka fontanel kapanacaktır.

Bu haftadaki kontrolunuzda, doktorunuz bebeğinizin suyunu (AFI) ve iyilik halini (NST- nonstress test, biyofizik skor) takip edecektir.

Doktorununuz sizinle, beklenen doğum tarihinizin geçmesi durumunda ne yapılması gerektiğini, doğum indüksiyonu ve sezeryan olma olasılığı ile ilgili bilgileri paylaşacaktır.

Bazen, doğum sancıları başlamadan önce amniotik kesenin yırtılması ile beraber su gelebilir. Su geldikten kısa bir süre sonra doğum sancıları da başlayacaktır. Böyle bir durumda sakinliğinizi koruyun, doktorunuzu arayın veya hemen hastaneye gidin.