Unutmayın her bebeğin gelişimi farklıdır. Aşağıdaki bilgiler genel bir fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır.


Bebeğiniz artık bir fasulye kadardır ve hareket etmeye başlamıştır.



Gebelikte 8. hafta

Bebeğiniz yaklaşık olarak 1.6 cm olmuştur. Organları, kasları ve sinirleri fonksiyon görmeye başlamıştır. Beyinde sinir hücreleri arasında ilk yollar oluşmaya başlamıştır. Elleri artık bilekten katlanabilmektedir. Ayakları perdeli görünümünden yavaş yavaş kurtulmaya başlamıştır. Göz kapakları gözünün daha büyük kısmını kapatmaktadır ve dilinde de tat hücre tomurcukları oluşmaya başlamıştır.

Artık sizin görünümünüz de değişmeye başlamıştır. Sütyen bedenininiz büyümüş, kalçalarınızda genişleme başlamıştır. Bu dönemde beslenmenize dikkat etmeli, iyi bir beslenme programı uygulamaya başlamalısınız.


Gebelikte 9. hafta

Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu 2.3 cm olacaktır. Göz kapakları gözünü artık tamamen kapatmaktadır ve 26. haftaya kadar kapalı kalacaktır. Küçük kulak lobları artık görülmeye başlamıştır. Kolları daha fazla büyümüş ve dirsekten kırılır haler gelmiş, el ve ayak parmakları daha da belirginleşmiştir. Genital bölgeler oluşmaya başlamıştır. Plasenta bebek için gerekli hormon üretiminin büyük kısmını yapmakta, bebeğe besin taşınması ve atıklardan kurtulma görevini yerine getirmektedir.


Gebelikte 10. hafta

Bu haftadan sonra embryo artık fetüs olarak isimlendirilir. Baş popo mesafesi yaklaşık olarak 3.1 cm olmuştur ve ağırlığı 4 gr. dan azdır. Rahminiz artık bir greyfurt büyüklüğüne gelmiştir. Bebeğiniz küçücüktür ancak hareketli ve aktiftir. İçinde bulunduğu sıvıyı yutar, kol ve bacaklarını hareket ettirir. Beyin, akciğerler, karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar artık tam olarak oluşmuş ve fonksiyon görür hale gelmiştir. Kafası yaklaşık olarak vücudunun yarısı kadardır. Alın kısmı geniştir ve öne doğru çıkıntı yapmıştır. Omurga çizgisi görülür hale gelmiştir.


Gebelikte 11. hafta

Bebeğinizin baş popo uzunluğu 4 cm. olmuştur. Diş tomurcuklarından ayak tırnaklarına kadar bütün kısımları vardır ve el ayak parmakları tam olarak ayrılmıştır. Tekmeler ve gerinir. Hareketleri, sıvı içinde su balesi yapar gibi akıcıdır. Büyüdükçe bu hareketler daha da artacaktır. Bebeğinizin gelişimindeki kritik dönem sonraki birkaç hafta içinde tamamlanacak ve takip eden 6 ay içerisinde büyümeye ve gelişmeye devam edecektir.

Karnınızda diklemesine uzanan koyu renkli çizgiye linea nigra adı verilir. Bu çizgi gebeliğinizin sonuna kadar giderek koyulaşacak ve doğumdan sonra kaybolacaktır. Bu dönemde uykusuzluk ortaya çıkabilir.


Gebelikte 12. hafta

Bebeğinizin baş - popo uzunluğu yaklaşık 5.4 cm dir. Reflexleri biraz daha gelişmiştir. Dışarıdan yapılan uyarılara tepki verebilir ancak siz hareketlerini henüz hissedemezsiniz. Fetal sinir hücreleri hızla bölünmekte olup, beyindeki sinir bağlantıları oluşmaktadır. Kulaklar kafanın 2 yanında neredeyse olması gereken yerdedir. Parmaklarını kapatabilir, ayaklarını kıvırabilir. Yüzü artık daha çok insana benzemiştir. Gözleri birbirine yakınlaşır. İçeride ise karaciğerde safra yapımı başlar, böbrekler idrar torbasına idrar gönderir.

Bu dönemde idrar kaçaklarını önlemek ve doğum eylemine yardımcı olmak üzere pelvik taban kaslarını güçlendirici egzersizlere başlayabilirsiniz. İştahınız geri döndüğünü ve bulantılarınız bittiğini farkedeceksiniz.