Unutmayın her bebeğin gelişimi farklıdır. Aşağıdaki bilgiler genel bir fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır.


Gebelikte 29. hafta

Boy: 39 cm
Kilo: yaklaşık 1000 gram

Saçlar bu haftada belirginleşmeye başlamıştır. Eğer bebeğiniz erkekse testisleri böbrek komşuluğundan aşağılara uzanan tünelin içinden skrotuma doğru inmeye başlamıştır. Eğer bebeğiniz kız ise bu dönemde, klitorisi örten küçük labiumlar henüz oluşmadığından klitoris belirgindir. Labium minüslerin büyüyüp klitorisi örtmesi doğumdan birkaç hafta öncesinde ancak tamamlanacaktır.

Bebeğinizin kafası gelişmekte olan beyin dokusuna yer açmak için daha da büyümektedir. Bu haftanın sonuna doğru tüm bebekler ses ve ışığa duyarlı hale gelirler.

Üçüncü trimestrda bebeğinizin besin ihtiyacı pik yapar. Bu dönemde bol miktarda protein, C vitamini, folik asit, demir ve kalsiyumdan zengin besinler almanız önemlidir. İskelet yapısı daha da güçlenmekte, beyin, kaslar ve akciğerlerin gelişimi devam etmektedir.

Bu dönemde karnınız büyüdükçe gece uykularınız düzensizleşebilir.


Gebelikte 30. hafta

Boy: 39 cm den biraz fazla
Kilo: yaklaşık 1300 gr

Bebeğinizin akciğerleri ve sindirim sistemi neredeyse gelişimini tamamlamıştır. Gözlerini kapatıp açabilmektedir. Işık kaynağını farkedebildiği düşünülmektedir. Bazı araştırmacılar bu dönemde çıplak karın üzerine vuran ışıkla hareketlerin arttığını savunmaktadırlar. Tüm bunlara rağmen bebekler doğduklarında net olmamakla beraber ancak 20- 30 cm arası bir mesafeyi görebilirler.

Bebeğiniz büyüdükçe diaframınız üzerine yapacağı baskı nedeniyle nefes darlığı yaşayabilirsiniz, panik olmayın. Yaklaşık 34. Hafta civarında, bebeğinizin başı aşağılara, pelvise ineceğinden nefes alıp vermeniz biraz rahatlayacaktır.


Gebelikte 31. hafta

Boy: 41 cm
Kilo: 1500 gr.

Bu haftaya kadar giderek artan bebek hareketleri, bu haftadan sonra artık plato çizmeye başlar. Bu durum, bebek hareketlerinin azalmasından çok hareketlerin karakterinin değişmesine bağlıdır.

Bebeğinizin organları gelişmeye devam etmektedir. Kemik iliği artık karaciğerden devraldığı kırmızı kan hücresi üretimine başlamıştır.


Gebelikte 32. hafta

Boy: 42 cm
Kilo: 1700 gr

Bebeğinizin akciğer gelişimi doğuma kadar devam edecektir ancak bu dönemde bebekler amnios sıvısını inhale ederek nefes egzersizlerine başlarlar. Ciltleri yumuşak ve kaygan bir hal almıştır artık. Bu dönemden sonra doğan bebeklerin yaşama ve hayata tutunma şansı yüksektir. Bazı bebeklerin saçları oluşmuştur.

Eğer bebeğiniz erkek ise testisler karın içinden skrotuma inmiş olmalıdır. Bazen doğuma kadar bu iniş gerçekleşmeyebilir. Bu bebeklerin 3 te 2 sinin testisleri 1. yaş gününe kadar inmiş olacaktır.

Bu dönemde sağlıklı beslenmeye devam etmelisiniz. Karnınız daha dikkat çekici olmaya başlamıştır.